Je moet er niet aan denken, dat je te maken krijgt met een hevige schade aan je woning. In zo’n situatie loopt niet alleen je woning gevaar, maar ook je gezin. Denk bijvoorbeeld aan een brand in huis, een hevige aardbeving, een storm of bijvoorbeeld een overstroming. Het kan de stabiliteit van een woning ernstig verzwakken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis en jezelf goed te verzekeren tegen dergelijke vormen van schade. Hoewel het afsluiten van deze verzekeringen niet verplicht is, wordt dit wel sterk aangeraden.

Verzekeringen voor het beschermen van je woning

Om je woning te beschermen kan het verstandig zijn om een woon- en inboedelverzekering af te sluiten. Vaak valt een brandverzekering standaard onder de woonverzekering. Let op, dit geldt niet voor ieder Europees land. In België is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een losse brandverzekering af te sluiten. Bezoek de website met een handige vergelijkingstool, om hier meer over te lezen.

Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen spullen die bij een verhuizing kunnen worden meegenomen en spullen die achterblijven. De spullen die achterblijven vallen onder de woonverzekering. Andere spullen zijn onderdeel van de dekking van een inboedelverzekering.

Ook jezelf verzekeren tegen schade

Naast de verzekeringen voor je woning, is het verstandig om jezelf te verzekeren. Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als burger. Buiten de zorgverzekering om kan ook het afsluiten van een uitvaartverzekering interessant zijn. Mocht je komen te overlijden, dan worden je nabestaanden begeleid bij het regelen van een uitvaart een graf of crematie, enzovoorts. Ook een aansprakelijkheidsverzekering kan het overwegen waard zijn. Mocht je letselschade aan anderen veroorzaken, dan hoef je deze kosten niet zelf te bekostigen. Let wel, dit geldt vanzelfsprekend alleen, wanneer de schade niet opzettelijk veroorzaakt is.