Onder een stil geboren kind verstaan we een baby die al voor of tijdens de geboorte is overleden. Nadat is vastgesteld dat er sprake is van een stil geboren kind zal de wereld een korte tijd stilstaan voor je! Je hebt immers een lange tijd uitgekeken naar de geboorte van het kind. In de emotionele achtbaan die volgt moeten er verschillende keuzes gemaakt worden. Wil je bijvoorbeeld wel of geen onderzoek uit laten voeren naar de doodsoorzaak van het kind? Sommige ouders willen dit graag weten, terwijl anderen hier niet aan moeten denken.

Tip: gebruik regelmatig een zwangerschapstest, als je zwanger probeert te worden. Zo kun je tijdig naar een huisarts om echo’s van de baby te laten maken. Kijk hier naar meer informatie over zwangerschapstesten.

Een uitvaart voor de stil geboren baby

Naast de mogelijkheid om een onderzoek uit te laten voeren, zal er een uitvaart voor de stil geboren baby geregeld moeten worden. De kans dat er een uitvaartverzekering is afgesloten is vaak klein. Wist je echter dat een stil geboren baby vaak onder uitvaartverzekering van een vader of moeder valt? Wanneer je zelf al wel een uitvaartverzekering hebt, kun je een uitvaartverzorger inschakelen via de verzekeraar. De uitvaartverzorger helpt je de uitvaart te regelen.

Keuze tussen een geboorte- of rouwkaartje

Bij het voorbereiden van de uitvaart moet er een keuze worden gemaakt tussen een geboorte- en rouwkaartje. Een geboortekaartje kan het overlijden van de pasgeboren baby minder zwaar beladen maken. Anderen vinden het juist mooier, om een rouwkaart te sturen. Laat het rouwkaartje aansluiten bij de baby, door bijvoorbeeld een iets kinderlijker kaartje te kiezen. Ook bij het uitzoeken van de geboorte- of rouwkaart kan een uitvaartverzorger helpen. Zo hoef je deze zware taak niet in je eentje op je te nemen!