Wat is een naturaverzekering?

Bij een natura begrafenisverzekering wordt de uitvaart en de financiële afhandeling daarvan geregeld door de verzekeraar. Ook administratieve verplichtingen zoals de overlijdensverklaring worden door de verzekeraar geregeld. De nabestaanden hoeven zich hierover dus geen zorgen te maken in een voor hen toch al zware periode. Een aantal verzekeraars, waaronder DELA, Yarden en Monuta, zijn zelf ook begrafenisondernemer. Andere, zoals Nuvema, werken samen met een groot aantal particuliere begrafenisondernemingen.

De diensten die tot de naturaverzekering behoren verschillen per verzekeraar. Meestal horen daar in ieder geval bij: de kosten van de verzorging van de overledene, het opbaren, een kist, een lijkwagen en dragers, rouwkaarten en bedankbrieven of gedachtenisprentjes. Bij begrafenissen ook de grafrechten en bij crematies de crematoriumkosten. Voordat u een naturaverzekering afsluit is het verstandig om de diensten van de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Veel verzekeraars bieden naast het dienstenpakket ook een vorm van keuzevrijheid aan bij hun naturaverzekering. Meestal is dat een vrij te besteden bedrag dat uitgekeerd wordt, in andere gevallen is het een aanvullend dienstenpakket waaruit keuzes gemaakt kunnen worden.

<< Terug naar veelgestelde vragen // Naar begrafenisverzekeringen vergelijken >>