Wat is het verschil tussen begraven en cremeren?

Bij een begrafenis wordt de overledene in een kist ter aarde besteld op een begraafplaats. Naast het traditionele kerkhof zijn er tegenwoordig ook natuurbegraafplaatsen. Meestal is dat een stuk bos waar een graf in gedolven mag worden.

Bij een crematie wordt de overledene, ook in een kist, gecremeerd in een crematorium. De nabestaanden krijgen zijn as mee in een urn. Ze kunnen die urn zelf bewaren of laten bijzetten in een columbarium op een begraafplaats. Ook kan de as uitgestrooid worden. Dat kan in de vrije natuur of op een strooiveld bij het crematorium.

Begraven is in Nederland gemiddeld duurder dan cremeren. Dat komt door de grafrechten die betaald moeten worden en door de kosten van een grafsteen. Bij een crematie staan daar de crematoriumkosten en de kosten van een urn tegenover. Het gemiddelde prijsverschil bedraagt ongeveer 2.000 euro.

De keuze tussen begraven en cremeren is ook vaak een gevoels- of geloofskwestie. Leg daarom uw keuze vast als u per se een van beide opties wilt na uw dood. Dan weten de nabestaanden dat zij die beslissing niet voor u hoeven te nemen.

<< Terug naar veelgestelde vragen // Naar begrafenisverzekeringen vergelijken >>